Dağlarımız “Cudi” Yanıyor Beyler

 

Dağlarımız “Cudi” Yanıyor Beyler. “Ciğerimiz Pare Pare”

Günlerdir, Cudi dağının Silopi tarafına bakan yamaçlarında alevler durmak bilmiyor.                                    

   Evet değerli okurlar; dağlarımız yanıyor, ciğerlerimiz yanıyor, içimiz acıyor, öylesine mahzun gözlerle elimiz, dilimiz, kolumuz bağlı bakıyoruz. Sadece bakıyoruz. Ve dağlarımız” var olan sayılı ormanlarımız ağaçlarımız yanıyor.  Kim, hangi sebep ya da sebeplerle, bilinçli yada bilinçsiz olursa olsun yakmış ya da yakmasına göz yummuş ise bunun hesabını eminim ki kurban olduğum yüce Allah soracaktır. 

Neden kendimize, doğamıza, çevremize tahammül edemiyoruz, yakıyoruz, yıkıyoruz, zehirliyoruz,”Termik Santraller” gözümüzü kırpmadan vahşileşebiliyoruz. Bunu anlamak mümkün değil. Sevgi, neden hayatımızın dışında? neden yaşamımıza sevgi, paylaşım, hoşgörü, tahammül etme özümseme anlayışı hakim olamıyor. Sahi siz anlayabiliyor musunuz? Bu ormanları, dağları yakan anlayışı?? Ben anlayamıyorum ve utanç duyuyor hangi sebeple olursa olsun bunu yapanları doğaya ve insana duyduğum saygı ve sevgiden dolayı şiddetle kınıyorum..

Doğayı Sevmeyen İnsanı Asla Sevemez!!!

 

   Değerli okurlarım; Sevgi üzerine kurulan bir yaşamın insana verdiği hazı, böyle bir yola baş koymuş olanlar ancak bilebilir. Paylaşım ve kanaat ise sevginin uzantılarıdır. Sevginin boyutları, anlamı ve sevilen nesne kişilere göre değişir. Kimileri, yosun tutmuş bir kaya parçasının doğallığını, kimileri rüzgara karşı direnirken dans eden altın sarısı bir buğday başağını, kimileri de gün batımındaki güneşin kızıllığını yada gündoğumundaki masum berraklığını sever. Kimileri de doğanın bütünlüğü içinde yaşam hakkı olduğuna inandığı bütün canlıları sever.. Bence son şık çok anlamlı.

           Doğanın bütünlüğünde sevilebilecek çok şey var. Ve yine bu bütünlüğün içinde yaşamak için var olan çok canlı var. İnsanlar, bitkiler,hayvanlar ve bunların yaşamlarına destek veren diğer cansız unsurlar..

   

 

          Bunlardan birinin eksikliği yada yokluğu dengeleri bozuyor.Bu dengelerin korunması ise paylaşılan yaşam yolunun yürünürken iyi korunması ile bağlantılıdır.. Büyüklerimiz anlatır..    Elli yıl önce Türkiye’nin geneli ormanlarla kaplıydı..Bölgemizde yağışlar düzenliydi..Su olabildiğince çoktu..Mezopotamya bereketliydi, taş eksen yeşerirdi bu verimli topraklarda. ve Botan’da çeşitli nedenlerle Ormanlar bilinçli ya da bilinçsizce kesildi, yakıldı yok edildi. En son bu sene

 

 

’de Gabar’da ve tabiî ki Türkiye’nin birçok bölgesinde yüz binlerce hektar ormanlar hunharca yakılıp kül oldu. Ama Cudi ve Gabar dağlarında çıkan yangınların kendi kaderine terk edilip söndürülmesi için çabanın olmaması ise bize yakışmadı. Hala Cudi’de ve diğer yerlerde dağlar ormanlar yanıyor ama ölüm sessizliği devam ediyor? Ve tarih bunu kendi hanesine siyah imgelerle yazdı….   Aynı zamanda genel olarak yağışlar azaldı, birkaç damla yağmur için bereketli Mezopotamya ovasında topluca yağmur dualarına çıkılmaya başlandı.

 

           

       Ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde ifade ettiği “Sincap Tekirdağ’dan Hakkari’ye ayakları toprağa değmeden ağaçlarda daldan dala atlayarak gidebilir” Seyahatnamenin bilmem kaçıncı sayfasında yazılı bir ifadeden ibaret kaldı.. Ve bugün gelinen durum içler acısı. Bilimsel araştırmalara göre yılda bir Kıbrıs adası kadar bereketli toprağımızı kaybediyoruz. Ve yine bilimsel verilere göre, önlem alınmazsa, 2050 yılında Türkiye’miz çöl olacak. Bizim yaşam kaynağımız olan, büyüklerimizin bize bıraktığı sevgi yumağını, doğayı, doğa ile bütünleşen bir çok canlının dolaylı olarak katili olacağız.. Düne kadar Cudi'nin eşiğinde sürüler halinde yaşayan dağ keçileri, Ceylanlar, geyikler nerde? Sürü halinde yaşayan dünyanın en güzel canlısı Kınalı Kekliklerin nesli tükendi tükenecek.. Bunlar yetmiyormuş gibi, son yıllar da başımıza bela olan termik santraller de doğamızı cok Ciddi Anlamda Tehdit Ettiği Gibi Gelecek Nesillerinde Genlerini Kanser Ve Benzeri Hastalıklar Açısından Tehdit Etmekte Desek Abartı Olmaz Sanırım..

 

 

          Değerli okurlar; Sevgi kaynağı olan doğaya verdiğimiz zarar, yaşamı paylaştığımız diğer canlıların yok olmasına da neden oluyor. Gelecek nesillere bırakacağımız kötü mirasın vebalini unutmamamız gerekir. Yarından tezi yok gelin sevgi üzerine kurduğumuz dünyamızı renklendirelim, yeşillendirelim. Ve “son bahara girdiğimiz ” bu ayda Şırnak ili ve bütün ilçeleri köylerinde yaşayan vatandaşlar olarak birer fidan dikelim... Herkesin dikili bir sevgilisi olsun geleceğe umut veren.!

Bir çevre dostu olarak diyorum ki; CUDİ YANGININA SESSİZ KALMAYALIM LÜTFEN. CİĞERİMİZİ YAKMAYIN LÜTFEN!

29.09.2007

 
 
 
 

Copyright © 2008 Dündar Sansur.Her hakkı saklıdır.

www.dundarsansur.com

Tasarım:Faruk GÜNEŞ