Nuh’un Gemisi, Ağrı Dağına Değil CUDİ Dağına İnmiştir! (3)

 

''AĞRI DAĞI RANT KAPISI''

Bir önceki gün Günlük gazeteleri gözden geçirirken gözüme çarpan bir haber beni iyiden iyiye düşündürmeye yetti. Haber A.A. ajansı tarafından HZ. Nuh’un gemisi ile ilgiliydi. Haberi okuduğunuzda nasılda birileri tarafından dillendire dillendire Hz. Nuh’un gemisinin Ağrı’da olduğu yalanının nasılda rant kapısına dönüştürüldüğünü anlayabiliyoruz. Daha önceki yazılarımızda da dile getirmiştik. Değişik bilimsel ve dinsel kaynakların ışığında tarihçilerin ve uzman arkeologların tespitleri ısrarla geminin CUDİ Dağı üzerinde yoğunlaşırken, birileri de yanlı ve maksatlı bir şekilde Geminin Ağrı dağına indiğini ifade etmektedirler. İşin doğrusu ne zaman net anlaşılır bilinmez, ancak bizlerin Şırnak adına buna sessiz kalmamamız gerektiğini ısrarla vurgu yapmayı görev ad ediyorum. En önemli tarihi zenginliğimizin elimizden alınması karşısında sessiz kalmak bana göre Şırnak’a ihanettir.

İsterseniz konu ile ilgili bir ajansta çıkan habere bir göz atalım,”   Bir İnsanlığın, bulunmasını merakla beklediği en büyük kayıplardan olan Nuh'un Gemisi'nin yeri hakkında antik çağlardan bugüne kadar gelmiş birçok değişik görüş bulunuyor.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nuh'un Gemisi'nin yeri hakkında değişik düşünceler bulunduğunu belirterek, ''Kimi Karadeniz'de kimi Ağrı Dağı'nda olduğunu söylüyor'' dedi.

İnsanlığın en büyük meraklarından biri olan Nuh'un Gemisi'nin bulunması için çok sayıda araştırma yürütüldüğünü, ancak bunların hiçbirinden sonuç alınmadığını bildiren Başaran, ''Özellikle Hristiyanlar İncil'deki büyük tufanla ilgili bilgileri doğrulamak için geminin Ağrı Dağı'nda olduğunu ifade ediyorlar'' diye konuştu.

Ağrı Dağı'nda değişik dönemlerde Nuh'un Gemisi'nin arandığını hatırlatan Başaran, şunları kaydetti: ''Amerikalı bir araştırma grubu ile 2001 yılında Ağrı Dağı'nda Nuh'un Gemisi için yüzey araştırması yaptık. ABD'li Arclmaging adlı araştırma birliğiyle bu yıl da yeniden araştırma yapmak için anlaşma yaptık. Eğer Ankara'dan gerekli izinler alınırsa temmuz ve ağustos ayları içinde 15 günlük yeni bir araştırma çalışmasına başlayacağız.''

-“AĞRI DAĞI RANT KAPISI”

Özellikle bazı yabancı araştırmacıların Nuh'un Gemisi'nin araştırılmasını rant kapısı olarak gördüklerini öne süren Başaran, 'İşin içinde misyonerlik de var. İncil'de geçen bazı düşünceleri doğrulmak için çalışma yapıyorlar ve bu yönde insanlardan para topluyorlar'' dedi.

Nuh'un Gemisi'ni bulmak için birçok grubun Ağrı Dağı'nda araştırma yapmak istediklerini belirten Başaran, ''Biz bunlara yardımcı olacağımızı söyledik. Fakat bir araya gelmelerini istedik. Bu gruplardan hiçbiri bu önerimize sıcak bakmadılar. Çünkü hepsinin hitap ettiği ayrı insan toplulukları var ve bu topluluklardan araştırma için destek alıyorlar'' diye konuştu.

-NUH'UN GEMİSİ YERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER-

Nuh Tufanı ve Nuh'un Gemisi ile ilgili, antik kaynaklardan bugüne kadar gelen görüşlerden bazıları şöyle:

''MÖ 5. yüzyıldan kalan el yazması Sarmatian Belgeleri'nde Nuh'un Gemisi'nin Asur'un kuzeyindeki dağlarda yer aldığı bildiriliyor.

MÖ 5. yüzyıldan kalan Babil'deki işgalden dönen Yahudiler için yazılan Aramice Söylenceleri'nde Nuh'un Gemisi'nin Urartu Bölgesi olduğu ifade ediliyor.

MÖ 275'de Kildanilerin en büyük rahibi ve tarihçisi olan Berossus'un diğer yazarlar tarafından aktarılan bilgilerinde, Nuh'un Gemisi'nin Anadolu'nun kuzeyinde yer aldığı söyleniyor.

MS 75 Roma egemenliği altında yaşamış bir Yahudi olan Josephus ise Nuh'un Gemisi'nin yeri olarak Anadolu'nun kuzeyini gösteriyor.

180'li yıllarda Nuh'un Gemisi ile ilgili bilgi veren Theophilus, geminin Arap Dağları'nda olduğunu belirtiyor.

3. yüzyılda Nuh tufanı hakkında kısa bilgiler veren Eusebios, geminin yerinin Van Gölü'nün güneyi olduğunu belirtirken, tarihçi, Faustus, Suriye İncili'nden hareketle gemi kalıntısının Anadolu'da Mardin'in Nusaybin ilçesi yakınındaki Cudi Dağı'nda olduğunu bildiriyor. Aynı zamanda, 10. yüzyılda Nuh tufanı hakkında bilgi veren El-Mesudi de Nuh'un Gemisi'nin Cudi Dağı'nda olduğunu belirtiyor.

12. yüzyılda Benjamin Tudela, Ağrı bölgesine yapmış olduğu 2 günlük gezi notlarında Nuh'un Gemisi'nin burada olduğunu kaydetmiş.

1254 yılında William Rubruck de Ağrı bölgesine yaptığı gezi notlarında, Nuh'un Gemisi ile ilgili iki dağdan ve bunların birinin büyük diğerinin küçük olduğundan söz etmektedir.

13. yüzyılda Müslüman tarihçisi olan İbni-El-Mid, Roma İmparatoru Heraklius'un Nuh'un Gemisi'ni ve şehrini görmek için MS 7. yüzyılda Cudi Dağı'na tırmanmak istediğini aktarmış.

Ünlü seyyah Marco Polo, Ağrı Dağı'nın yakınlarına yapmış olduğu geziden bahsederken, Nuh'un Gemisi'nin, Ağrı Dağı'nda olduğunu ifade ettiği biliniyor.

1647'de Adam Olearius ''The Voyagers and Travels of the Ambassador'' adlı eserinde, Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nın zirvesinde bulunduğunu söylemekte. 1722'de Pierre Daniel Huet ''Territorial Paradise'' adlı hatıra kitabında, Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nın zirvesinde olduğunu belirtirken, dağın İran'da olduğunu kaydedilmiş” Yorum sizin!

“Bu arada, geride bıraktığımız hafta Ağrı’da festivalde konuşma yaparken uğradığı kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Şırnak eski milletvekillerinden tanınan bilinen Kürt aydınlarından Orhan Doğan’a Allahtan Rahmet ailesine de başsağlığı dileklerimi de bildiririm.”

 
 
 
 

Copyright © 2008 Dündar Sansur.Her hakkı saklıdır.

www.dundarsansur.com

Tasarım:Faruk GÜNEŞ